Geocaching

Geocaching  je iskanje skritih zakladov s pomočjo GPS naprav. S spletne strani www.opencaching.com ali www.geocaching.com izberete skriti zaklad, prenesete točke in opise zakladov, nato pa z GPS napravo začnete z iskanjem zaklada. Za iskanje lahko uporabljate predvsem ročne lahko pa tudi cestne  in športne GPS naprave, ki omogočajo direkten prenos podatkov ali ročen vpis koordinat ter osnovne navigacijske funkcije.

gcorodja

Zaklad se običajno nahaja v manjši škatli, v kateri je dnevnik za vpis (Logbook), pisalo in nekaj drobnih predmetov/zakladkov za zamenjavo (predvsem za otroke).

Ko škatlo z zakladi najdete, lahko vzamete nekaj iz nje in pustite nekaj svojega (zamenjava) ter najdbo potrdite z vpisom v dnevnik ter kasneje na spletni strani  www.opencaching.com  ali  www.geocaching.com.

Zaklad je lahko zgodovinska, naravna, umetnostna, geografska znamenitost, ki si jo ogledate, ali pa samo točka z zanimivim dostopom ali razgledom.

Z iskanjem zakladov tako preživljate prosti čas na prostem na zanimiv način, si širite obzorje in v avanture vključite uporabo moderne tehnologije. Iskanje zakladov z GPS napravo je razširjeno po vsem svetu, saj je postavljenih preko 2.000.000 zakladov.

Seveda lahko tudi sami postavite in objavite svoje zaklade, za katere tudi skrbite.

Dolgčas?  Nikoli!

Z igro iskanje skritih zakladov s pomočjo Garmin naprave je preživljanje prostega časa v naravi polno dogodivščin.

Več o GC-u  →  na YouTube:

What is Geocaching?

Beginner’s Guide to Hiding a Geocache

Creative Geocaches

A Brief History of Geocaching

Puzzle Caching

What are Trackables?

Cache Types

Geocaching Without GPS

Travel Bugs

Še več o GC-u …

http://www.geobunkelj.si/                            http://www.geocacher.si/

**************************************************************

Izvor besede »geocaching«

Beseda je bila skovana leta 2000 in združuje dve povsem navadni besedi. Predpona geo predstavlja naš planet, Zemljo. Uporabljena ja bila z namenom označiti to aktivnost kot globalno.
Beseda caching je izpeljana iz besede cache in ima dva različna pomena, ki zelo primerno opišeta to aktivnost. Prvotna definicija besede cache je pomenila začasno skrivališče orožja. Druga, novejša, definicija pa se nanaša na računalniško tehnologijo in pomeni računalniški pomnilnik (skladišče), ki se uporablja hitro za dostopanje do pogosto rabljenih informacij.
Kombinacija besed Zemlja, skrivališče in tehnologija naredi besedo geocaching odličen termin, ki opisuje to dejavnost.
V Sloveniji se je beseda “geocaching” smiselno prevedla v “geolov”.

Zgodovina geocaching-a

GPS (Global Positioning System) je satelitski navigacijski sistem, ki se uporablja za določanje natančnega položaja in časa, kjerkoli na Zemlji ali v zemeljski tirnici. Njegovi sateliti na potovanju okrog Zemlje uporabljajo srednjo krožno tirnico. O sistemu je bilo do danes že veliko napisanega, zato si bomo tukaj pogledali le tehnološke spremembe, ki so vplivale na začetek geocaching-a.
Ker je bil GPS prvotno namenjen vojaški rabi, je le vojaškim GPS sprejemnikom omogočal sprejemanje signalov s točno informacijo o lokaciji sprejemnika. Sprejemniki za civilno rabo pa so imeli selektivni sprejem, zato je bila natančnost sprejemnikov le okoli 100m.
Nato pa je prišlo do spremembe, 2. maja 2000 je bil selektivni sprejem (SA- Selective Availability) odpravljen. Vseh 24 satelitov v orbiti je dobilo nova navodila in začeli so oddajati točne podatke za vse uporabnike GPS sprejemnikov. Tako smo uporabniki, brez vsakršnih lastnih posegov, dobili natančnost koordinat okoli 15m. To pa je bil pravi vzvod za začetek naše igre.
Že naslednji dan, 3. maja 2000, je eden od zanesenjakov, Dave Ulmer, hotel preveriti natančnost GPS sistema. V gozd je skril škatlo in koordinate (N45° 17.460, W122° 24.800) objavil na svetovnem spletu, idejo pa poimenoval »Great American GPS Stash Hunt«. Zgolj v treh dneh sta dva različna bralca spletne strani prebrala obvestilo o skrivališču, z uporabo GPS sprejemnika našla škatlo in vtise objavila na spletu. Kot vsaka zanimiva stvar, se je tudi ta hitro razširila preko svetovnega spleta vse do rojstva spletne strani www.geocaching.com. Registracija osnovnega račun na spletni strani je brezplačna, za plačilo letnega članstva pa so vam omogočene dodatne napredne funkcije.
Seveda je šla tehnologija še naprej. Z izboljšanjem sprejemnikov, postavljanjem zemeljskih postaj za korekcijo GPS signalov ter oddajanjem dodatnih signalov geostacionarnih satelitov, se je uporabnost GPS naprav še izboljšala in danes dosega tudi do 2-3 m natančnosti za civilno rabo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja